IB och RSS – min omvärldsbevakning

Att hålla kolla på allt som händer är inte lätt. Det finns tusentals webbplatser, bloggar och diskussionsforum. För att underlätta min egen omvärldsbevakning har jag sedan länge använt RSS. Under det senaste året har jag utvecklat IB, ett system för att bli notifierad om förändringar på webbplatser.

IB

På webbplatser är jag vanligtvis mest intresserad av att få veta när en webbsida innehåller en ny länk till dokument, t ex en ny PDF-fil. Att göra en manuell kontroll på en massa webbsidor tar tid. Dessutom bör man komma ihåg hur sidan såg ut förra gången man besökte den. Tekniken är mer lämpad att göra detta än vad människan är för något som är ganska tråkigt och monotont.

För ett år sedan började jag därför utveckla systemet IB för att detektera och rapportera förändringar på webbplatser. IB använder en databas för att lagra källor och rapporter om förändringar i källorna. Olika webbsidor uppdateras med olika intervall varför det går att ställa in hur ofta en källa ska kontrolleras. Det går att ange vilka slag av ändringar som ska generera en rapport, t ex ändringar i länkar till dokumentfiler eller alla länkar på webbsidan.

Som databashanterare använder jag PostgreSQL. Den mesta av logiken är skapad genom funktioner i PL/pgSQL och Python som körs i databasen. Funktioner är PostgreSQL motsvarighet till lagrade procedurer.

Administrationen av IB sker i ett webbgränssnitt utvecklad i PHP. För att kunna administrera IB krävs först inloggning med engångslösenord från en Yubikey. Yubikey är en liten USB-ansluten hårdvara som genererar engångslösenord. Autenticeringslösningen är egenutvecklad och körs också i PostgreSQL.

Skärmdump över rapporter i IB. En rapport presenterar förändringar i webbsidans html-kod. Det ger tillräcklig information för att jag snabbt ska kunna se vilka webbplatser som är intressanta att undersöka närmare.

Skärmdump över rapporter i IB. Svarta rutor är beskrivningar av gränssnittet. En rapport presenterar förändringar i webbsidans html-kod. Det ger tillräcklig information för att jag snabbt ska kunna se vilka webbplatser som är intressanta att undersöka närmare.

Skärmdump över inloggning med Yubikey. För att en borttappad Yubikey inte ska kunna användas obehörigt måste även en enkel PIN-kod anges för att kunna logga in.

Skärmdump över inloggning med Yubikey. För att en borttappad Yubikey inte ska kunna användas obehörigt måste även en enkel PIN-kod anges för att kunna logga in.

En Yubikey.

En Yubikey.

Skärmdump av gränssnittet för att skapa en ny källa.

Skärmdump av gränssnittet för att skapa en ny källa.

När det finns en eller flera nya rapporter sker en notifiering till min iPhone. Jag använder tjänsten Prowl som har ett enkelt API för att sända notifieringar.

Skärmdump med notifiering på iPhone. När en notifiering visas spelas också en ljudsignal upp.

Skärmdump med notifiering på iPhone. När en notifiering visas spelas även en ljudsignal upp.

Vanligtvis använder jag IB för att bli uppmärksammad på när nya dokument har lagts ut på en webbplats. Om jag vill ha koll på en hel webbplats är det enklast att leta upp och lägga in webbplatsens sitemap som källa i IB (t ex sitemap för engelska CESG). Just nu bevakar jag 283 källor med IB. Vad IB betyder? Internetbevakning så klart.

160124_ib_iphone

App för iPhone för att läsa rapporter i IB. Utvecklad i Apples nya programmeringsspråk Swift.

Under en helg hösten 2015 utvecklade jag en iPhone-app för att läsa rapporter i IB på telefonen. Appen är programmerad i Apples nya programmeringsspråk Swift och hämtar rapporter i JSON-format från webbservern. I appen kan jag läsa rapporter, öppna länkar i rapporterna, öppna den bevakade källan i webbläsaren Safari och radera rapporter.

RSS

Hittar jag ett RSS-flöde på en webbplats som jag tycker är intressant lägger jag gärna till en prenumeration. En eller två gånger om dagen ögnar jag igenom RSS-flöden som jag följer. Efter att Google Reader lades ner provade jag Tiny Tiny RSS i några månader. Det är en programvara som man installerar på egen server. Gränssnittet i Tiny Tiny RSS är webbaserat och lite väl begränsat, t ex för läsplattornas pekgränssnitt. Det fanns heller inte något API-stöd för Tiny Tiny RSS i RSS-appar för iPhone och iPad.

Nu har jag gått över till Feedly. En gratis tjänst som motsvarar Google Reader. På iPad använder jag appen Mr. Reader och på Mac OS X ReadKit. En fördel med Mr. Reader är att det är lätt att interagera med andra appar. Om det är ett inlägg som jag tycker är intressant men inte har tid att läsa kan jag skjuta över länken till Instapaper eller OmniFocus. Jag har skapat tre knappar i Mr. Reader för att överföra inlägg till OmniFocus. Beroende på vilken knapp jag väljer kommer texten för uppgiften i OmniFocus variera, t ex ”Ladda ner och läs <namn på inlägget>” eller ”Twittra om <namn på inlägget>”. En länk till inlägget läggs in i uppgiftens anteckningsfält.

Skärmdump från Mr. Reader på iPad. Appen kan anpassas för delning till andra appar. Röd ram visar tre knappar med anpassad text för delning till OmniFocus.

Skärmdump från Mr. Reader på iPad. Appen kan anpassas för delning till andra appar (URL schema). Röd ram visar tre knappar med anpassad text för delning till OmniFocus.

/Kim Hakkarainen

1 kommentar

Publicerad i Omvärldsbevakning, Sociala medier

En kommentar till IB och RSS – min omvärldsbevakning

  1. ÖL

    IB – Årets bästa namn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.